Panduan Menulis Copywriting Simple Tapi Power

panduan menulis copywriting

Panduan menulis copywriting sudah menjadi satu “keperluan asas” untuk peniaga-peniaga yang memasarkan produk secara online.

 

Tanpa copywriting yang power dan tepat kepada si pembaca, sudah pasti apa yang kita sampaikan akan menjadi hambar dan usaha kita menjadi sia-sia.

 

Objektif utama menghasilkan copywriting tidak lain adalah untuk menarik perhatian prospek untuk membaca apa yang ingin disampaikan oleh si penulis itu tadi.

 

Ada beberapa panduan menulis copywriting sebenarnya, dan salah satu konsep yang menjadi panduan menulis copywriting yang agak popular adalah konsep A.I.D.A

 

Panduan Menulis Copywriting Menggunakan Konsep A.I.D.A

Pernah dengar “A.I.D.A” ? Seorang pakar pengiklanan dan pemasaran dari Amerika bernama E.St Elmo Lewis dikatakan orang yang pertama memperkenalkan konsep copywriting ini.

 

Beliau menekankan untuk menghasilkan suatu iklan yang berkesan, harus mengandungi 3 unsur berikut :-

  1. Attract reader – menarik perhatian
  2. Interest them – membangkitkan rasa suka
  3. Believe – mempercayai

Susulan dari 3 perkembangan unsur tersebut, konsep A.I.D.A tercetus.

 

Konsep A.I.D.A

 

Apa itu A.I.D.A ? Ianya adalah singkatan untuk

A- Attention : Menarik perhatian

I-Interest : Membangkitkan rasa suka dan minat para pembaca

D-Desire : Membangkitkan rasa keinginan pada pembaca untuk membeli produk anda.

A-Action : Arahan kepada pembaca untuk melalkukan tindakan yang kita mahukan.

 

Download Panduan Menulis Copywriting Simple Tapi Power

Mungkin anda sudah mendapat sedikit gambaran bagaimana untuk menghasilkan ayat iklan, tetapi masih terkial-kial memikirkan perkataan ajaib yang boleh memukau pembaca anda??

 

 

Dapatkan kamus coywriting ni, bukan 10, bukan 20, bukan 100…tetapi ada beribu ayat copywriting power untuk anda gunakan. So tiada lagi masalah kekeringan idea untuk membuat ayat-ayat julan selepas ini.

 

Semoga berjaya!

Kredit photo : http://www.pdpics.com/

 

Loading

About Junaidy Jaimi 68 Articles
Suka minum kopi sambil lepak dan buat kerja depan monitor. Tak suka pergi meeting. Jangan pisahkan aku dengan internet. Sangat membosankan, kecuali korang minat tentang internet marketing. Hidup ini singkat, sentiasa buat yang terbaik. Menulis untuk diri sendiri dan orang yang nak baca. Aku harap ianya bagi manfaat pada hidup korang. Sentiasa bersyukur, jangan takburrrrz. Jangan serius sangat. Enjoy :D

4 Comments

Leave a Reply