Apa Itu Affiliate Marketing, Maksud & Cara Buat Affiliate

apa itu affiliate

Maksud apa itu affiliate dalam bahasa melayu jika merujuk kepada dewan bahasa dan pustaka bermaksud anggota gabungan.

Lebih mudah faham, affiliate bermaksud program rujukan atau “referral”. Hari ni saya rasa terpanggil untuk berkongsi mengenai apa itu affiliate. Sebab ramai ingat Affiliate ni boleh buat duit dengan TikTok Affiliate “beg kuning” tu saja.

Tapi sebenarnya ada banyak lagi peluang buat duit dengan affiliate ni selain daripada menggunakan platform TikTok tu sendiri.

Apa Itu Affiliate

Affiliate, dalam konteks pemasaran dan perniagaan, merujuk kepada program di mana individu atau entiti boleh mempromosikan produk atau perkhidmatan syarikat lain dan menerima komisen atau bayaran berdasarkan tindakan yang terhasil daripada promosi mereka. Dalam istilah mudah, seseorang menjadi “affiliate” dengan syarikat atau jenama tertentu, dan mereka membuat wang dengan merujuk orang untuk membeli produk atau perkhidmatan daripada syarikat itu.

Dalam program gabungan, ahli gabungan biasanya disediakan dengan pautan unik atau kod penjejakan yang boleh mereka kongsi dengan penonton mereka melalui pelbagai saluran, seperti laman web, blog, media sosial, e-mel dan sebagainya. Apabila seseorang mengklik pada pautan ahli gabungan dan mengambil tindakan tertentu, seperti membuat pembelian atau mendaftar, sistem penjejakan akan merekodkan aktiviti tersebut.

Secara asasnya bisnes affiliate ni, kita tolong promosikan produk orang lain dan kita akan dibayar oleh pemilik produk, sekiranya ada jualan yang terhasil dari promosi yang kita lakukan.

Tetapi ada juga program affiliate yang mana, kita tak perlu menghasilkan jualan, tetapi kita juga di bayar.

3 Jenis Program Bisnes Affiliate

Untuk pengatahuan anda, program bisnes affiliate ini boleh diketegorikan kepada 3 jenis program.

Program affiliate pay per sale

Ini adalah program affiliate yang paling diminati dan menghasilkan pendapatan paling lumayan untuk pengemar-pengemar program affiliate. Affiliate pay per sale (PPL), maksudnya kita hanya akan dibayar jika berlaku proses pembelian hasil dari promosi yang kita lakukan.

Dan jumlah komisen untuk ejen affiliate selalunya antara 30%-75% dari harga sebenar produk.

Contoh jika harga produk berharga RM120 dan komisen untuk setiap jualan ialah 50%, keuntungan anda da RM90.

Program affiliate pay per lead

Ini pula program affiliate paling mudah untuk kita menghasilkan pendapatan. Jika anda berminat untuk menghasilkan pendapatan secara online dan masih baru, program affiliate pay per lead amat sesuai untuk anda.

Tugas kita hanya perlu mengajak seberapa ramai orang yang berminat untuk mendapatkan produk percuma dengan mengisi borang yang mengandungi nama dan email mereka melalui link affiliate kita tanpa keluar sesen pun.

Selalunya jumlah komisen untuk satu pendaftaran email, kita akan di bayar RM0.50 – RM3.00.

Program affiliate pay per click

Program affiliate pay per click pula adalah program affiliate yang paling senang antara ketiga-tiga program affiliate yang saya sebutkan di atas tadi. Tetapi antara program affiliate yang memberikan komisen paling murah sekali.

Anda akan dibayar setiap kali, ada orang klik pada link affiliate yang anda promosikan. Jumlah bayaran bergantung kepada jumlah klik yang terhasil.

Antara komisen program affiliate yang yang telah diterima
Antara komisen program affiliate pay persale  yang saya pernah terima

Panduan Apa Itu Affiliate Marketing

Sekiranya anda berhajat untuk belajar bisnes yang kurang kurang risiko,simple tapi lumayan, saya syorkan anda belajar melalui panduan affiliate ni

Beza Affiliate dan Dropship

Mungkin ada di kalangan anda yang sudah biasa dengan dropship, jadi apa beza antara affiliate dan dropsip?

Bagi mudahkan, untuk anda melihat perbezaan dan konsep dari cabang buat duit secara online ini, berikut adalah jadual perbandingan antara affiliate marketing dan dropshipping dalam beberapa aspek utama:

AspekAffiliate MarketingDropship
Peranan Utama

Affiliate mempromosikan produk atau perkhidmatan syarikat lain.

Dropshipper menjual produk kepada pelanggan tanpa perlu simpan stok produk.
Pengurusan produk dan StokTidak perlu urus stok atau melakukan pengiriman.Tidak perlu menguruskan stok produk tetapi tetap bertanggung jawab atas kualiti produk dan pengiriman.
Pemasaran dan PromosiFokus pada pemasaran dan promosi.Fokus pada pemasaran dan promosi.
PendapatanMendapatkan komisen berdasarkan tindakan yang dihasilkan dari pautan affiliateMendapat keuntungan daripada perbezaan antara harga jualan dan harga belian produk.
Pengurusan Penghantaran dan stokTak perlu uruskan penghantaran.Tak perlu uruskan penghantaran, kerana ia dilakukan oleh pembekal.
Keuntungan RisikoRisiko lebih rendah terkaitRisiko berkaitan kualiti produk dan layanan pelanggan
Produkkualitas produk dan pengiriman.pengalaman pelanggan.
Penglibatan dalam pengirimanTidak terlibat dalam proses pengirimanTerlibat dalam proses pengiriman dan memastikan kualiti produk.

Dah Tahu Apa Itu Affiliate? Ini Pula Cara Buat Affiliate

Bagi anda yang berminat untuk mula buat duit dengan affiliate, berikut beberapa tips dan langkah yang boleh anda boleh ikuti dan mula menjana pendapatan dengan affiliate:

1.Pilih Niche atau Industri: Tentukan niche atau industri yang anda ingin fokuskan dalam program affiliate yang anda berminat. Pilih sesuatu yang sepadan dengan minat anda atau pengetahuan anda untuk memudahkan mempromosikan produk atau perkhidmatan.

2.Cari Program /Produk Yang Ada Tawarkan Affiliate: Cari syarikat atau jenama yang menawarkan program gabungan. Banyak syarikat besar mempunyai program gabungan yang membolehkan anda mempromosikan produk mereka. Contohnya Shoppe Affiliate

3.Daftar untuk Program Affiliate: Daftar untuk program affiliate pilihan anda. Biasanya, anda perlu mengisi borang permohonan dan menerima terma dan syarat program.

Cara Promosi Affiliate

4.Dapatkan Bahan Pemasaran: Sebaik sahaja anda diterima masuk ke dalam program affiliate, anda akan diberi akses kepada bahan pemasaran seperti pautan affiliate, gambar produk dan bahan promosi lain.

5.Promosikan Produk atau Perkhidmatan: Gunakan bahan pemasaran yang disediakan untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan affiliate. Anda boleh memasukkan pautan affiliate anda pada blog, tapak web, media sosial, e-mel atau saluran lain yang anda miliki. Sekiranya anda berminat nak tahu bagaimana nak promosikan affiliate, anda boleh baca panduan affiliate ni

6.Hasilkan konten Berkualiti: Jika anda mempunyai platform seperti blog atau saluran YouTube, cipta kandungan berkualiti yang berkaitan dengan produk atau perkhidmatan yang anda promosikan. Ini membantu anda membina follower atau audien yang mempercayai anda

7.Analisis Prestasi: Gunakan alat penjejakan yang disediakan oleh program affiliate untuk melihat prestasi link affiliate anda. Anda boleh melihat bilangan klik, penukaran dan komisen yang berjaya dihasilkan.

8.Pengoptimuman Kempen: Berdasarkan hasil analisis, laraskan strategi anda untuk meningkatkan prestasi kempen affiliate. Anda boleh menguji pelbagai jenis kandungan, saluran promosi atau masa yang berbeza.

9.Kepentingan Nilai Tambah: Sekiranya anda nak jana pendapatan yang lumayan dengan affiliate, penting untuk memberikan nilai tambah dalam promosi yang anda jalankan. Berikan maklumat yang berguna, ulasan jujur ​​dan panduan yang berguna. Ini akan membantu anda membina hubungan yang lebih baik dengan audiens anda dan meningkatkan peluang anda mendapat hasil komisen affiliate.

Contoh Affiliate Marketing

Ada banyak program affiliate yang anda boleh sertai dan terbukti boleh menjana pendapatan dan membayar komisen pada ejen-ejen affiliate.

Antara program affiliate yang saya sendiri sertai seperti ;

 1. Affiliate Klikjer
 2. Involve Asia
 3. TikTok

…dan banyak lagi sebenarnya…

Nak Belajar Lebih Tentang Apa Itu Affiliate Marketing?

apa itu affiliate marketing

Sekiranya anda serius nak jana pendapatan dengan affiliate ni saya syorkan anda belajar teknik dan startegi yang betul untuk promosikan affiliate, anda boleh baca panduan rahsia affiliate disini

Semoga anda semakin jelas tentang maksud apa itu affiliate, dan saya doakan anda dapat menjana pendapatan dengan affiliate marketing ni..

Loading

About Junaidy Jaimi 68 Articles
Suka minum kopi sambil lepak dan buat kerja depan monitor. Tak suka pergi meeting. Jangan pisahkan aku dengan internet. Sangat membosankan, kecuali korang minat tentang internet marketing. Hidup ini singkat, sentiasa buat yang terbaik. Menulis untuk diri sendiri dan orang yang nak baca. Aku harap ianya bagi manfaat pada hidup korang. Sentiasa bersyukur, jangan takburrrrz. Jangan serius sangat. Enjoy :D

15 Comments

  • belajar selagi hayat di kandung badan..kalau yang pakar macam cikgu pun masih belajar,ni kan pula yang baru nak mengenal dunia affiliate macam saya.. πŸ™‚

   • Erm…jauh tu..affiliate ni kita promosikan produk orang lain. Kita dapat komisen bila ada orang beli produk dari promosi yang kita jalankan..produk kebiasanya produk digital.Tapi sekarang ni produk fizikal pun ada juga

 1. Satu jenis pernigaan yg paling mudah buat duit untuk orang pemalas macam saya! Take perlu simpan stock Dan tak perlu pening peningkan kepala kita!

4 Trackbacks / Pingbacks

 1. Program Affiliate InvolveAsia : Komisen RM5 PerLead - JUNAIDYJAIMI.COM
 2. Terbukti Ini Cara Buat Duit Dengan Blog Paling Berkesan Sepanjang Zaman - JUNAIDYJAIMI.COM
 3. Bagaimana Cara Buat Duit Dengan Affiliate Marketing RM3 Ke RM4 Angka Sebulan - JunaidyJaimi.Com
 4. Bisnes Affiliate Cara Mudah Mulakan Bisnes Tanpa Modal - JunaidyJaimi.Com

Leave a Reply