Apa Itu Produk Digital

Panduan Bisnes Produk Digital
Panduan Bisnes Produk Digital

Apa itu produk digital? Jika sebelum ni Jj bercerita mengenai apa itu affiliate, kali ni Jj ingin berkongsi pula sedikit sebanyak mengenai apa itu produk digital.

 

Ciri-ciri Produk Digital

Jangan salah faham, walaupun ianya dipanggil produk digital, ianya langsung tiada kaitan dengan kamera digital, peralatan elektronik seperti handphone dan seangkatan denganya. Secara mudahnya produk digital ini, adalah produk-produk berbentuk ilmu, panduan,tips atau penyampaian maklumat yang disampaikan dalam bentuk :

 1. Ebook/Pdf
 2. Audio
 3. Video
 4. Sofware

Kebanyakanya produk-produk digital ini, anda boleh download terus melalui pc anda. Tetapi ada juga produk digital yang di poskan seperti panduan dalam bentuk Cd/DVD.

 

Kelebihan Produk Digital

Kebaikan produk digital ini antaranya:

 • Boleh dapatkan terus melalui capaian internet ke pc kita tanpa perlu menunggu masa yang lama.
 • Tidak perlukan sebarang kos untuk menghasilkan produk digital.

 

Bagaimana Nak Buat Produk Digital Sendiri

Untuk buat produk digital sendiri ini, tidaklah sesusah mana jika anda tahu caranya. Jj yakin semua orang boleh buat produk digital sendiri. Tak percaya?

 

Ideanya mudah, anda tentu mempunyai satu minat yang anda suka buat, ataupun pengalaman tersendiri. Anda cuma perlu kongsikan pengatahuan anda berkenaan minat mahupun pengalaman anda tersebut.

 

Taipkan perkongsian anda tadi dalam bentuk word, kemudian anda convert ke bentuk pdf/ebook. Anda sudah berjaya menghasilkan produk digital anda sendiri. Mudahkan 🙂

Panduan Bisnes Produk Digital
Panduan Bisnes Produk Digital

Tetapi jika anda mahu tahu lebih mendalam apa itu produk digital, dan mahu menghasilkan produk digital sendiri yang mampu dijual, anda mungkin boleh baca panduan bisnes produk digital  yang telah disediakan oleh tuan Azian Usman sebagai rujukan.

Loading

About Junaidy Jaimi 68 Articles
Suka minum kopi sambil lepak dan buat kerja depan monitor. Tak suka pergi meeting. Jangan pisahkan aku dengan internet. Sangat membosankan, kecuali korang minat tentang internet marketing. Hidup ini singkat, sentiasa buat yang terbaik. Menulis untuk diri sendiri dan orang yang nak baca. Aku harap ianya bagi manfaat pada hidup korang. Sentiasa bersyukur, jangan takburrrrz. Jangan serius sangat. Enjoy :D

4 Comments

 1. Lagi “seronok” kalau dapat customer yang tanya,
  “bila ebook saya sampai kat rumah ya?
  Boleh tak bagi tracking pos laju?”

  Adoi, pening kepala nak bagitahu dengan cara mudah apa itu ebook T.T

Leave a Reply