Apa Itu Affiliate

Tahu apa itu affiliate ? atau program buat duit tanpa produk sendiri ?, Jangan risau ada ramai lagi masih ramai lagi yang tak tahu sebenarnya program bisnes affiliate ini walaupun dah ramai yang buat duit dengan bisnes ni.

 

Salah seorang pakar affilliate  Malaysia, yang saya belajar seperti tuan Oswald Justin antara sifu affiliate yang fokus dan konsisten sejak dulu hasilkan pendapatan 3 ke 4 angka seminggu malah income dari salah satu bisnes affiliate yang beliau promosikan juga telah berjaya mengumpul komisen sebanyak RM36,380 tanpa produk sendiri walaupun pada mulanya beliau seorang yang langsung “buta it” facebook pun tak tahu.

Hari ni saya rasa terpanggil untuk berkongsi mengenai apa itu affiliate.

Apa Itu Affiliate

Secara asasnya bisnes affiliate ni, kita tolong promosikan produk orang lain dan kita akan dibayar oleh pemilik produk, sekiranya ada jualan yang terhasil dari promosi yang kita lakukan.

Tetapi ada juga program affiliate yang mana, kita tak perlu menghasilkan jualan, tetapi kita juga di bayar.

3 Jenis Program Bisnes Affiliate

Untuk pengatahuan anda, program bisnes affiliate ini boleh diketegorikan kepada 3 jenis program.

Program affiliate pay per sale

Ini adalah program affiliate yang paling diminati dan menghasilkan pendapatan paling lumayan untuk pengemar-pengemar program affiliate. Affiliate pay per sale (PPL), maksudnya kita hanya akan dibayar jika berlaku proses pembelian hasil dari promosi yang kita lakukan.

Dan jumlah komisen untuk ejen affiliate selalunya antara 30%-75% dari harga sebenar produk.

Contoh jika harga produk berharga RM120 dan komisen untuk setiap jualan ialah 50%, keuntungan anda da RM90.

Program affiliate pay per lead

Ini pula program affiliate paling mudah untuk kita menghasilkan pendapatan. Jika anda berminat untuk menghasilkan pendapatan secara online dan masih baru, program affiliate pay per lead amat sesuai untuk anda.

Tugas kita hanya perlu mengajak seberapa ramai orang yang berminat untuk mendapatkan produk percuma dengan mengisi borang yang mengandungi nama dan email mereka melalui link affiliate kita tanpa keluar sesen pun.

Selalunya jumlah komisen untuk satu pendaftaran email, kita akan di bayar RM0.50 – RM3.00.

 

Program affiliate pay per click

Program affiliate pay per click pula adalah program affiliate yang paling senang antara ketiga-tiga program affiliate yang saya sebutkan di atas tadi. Tetapi antara program affiliate yang memberikan komisen paling murah sekali.

Anda akan dibayar setiap kali, ada orang klik pada link affiliate yang anda promosikan. Jumlah bayaran bergantung kepada jumlah klik yang terhasil. Selalunya 1000 klik kita akan di bayar RM1.00 seperti affiliate lynk

Antara komisen program affiliate yang yang telah diterima
Antara komisen program affiliate pay persale  yang saya pernah terima

Panduan Affiliate Dari Pakar Affiliate Malaysia

Sekiranya anda berhajat untuk belajar bisnes yang kurang kurang risiko,simple tapi lumayan, saya syorkan anda belajar melalui panduan affiliate ni

Semoga perkongsian ini memberi manfaat.

623 total views, 3 views today

15 Comments

    • belajar selagi hayat di kandung badan..kalau yang pakar macam cikgu pun masih belajar,ni kan pula yang baru nak mengenal dunia affiliate macam saya.. 🙂

      • Erm…jauh tu..affiliate ni kita promosikan produk orang lain. Kita dapat komisen bila ada orang beli produk dari promosi yang kita jalankan..produk kebiasanya produk digital.Tapi sekarang ni produk fizikal pun ada juga

  1. Satu jenis pernigaan yg paling mudah buat duit untuk orang pemalas macam saya! Take perlu simpan stock Dan tak perlu pening peningkan kepala kita!

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Program Affiliate InvolveAsia : Komisen RM5 PerLead - JUNAIDYJAIMI.COM
  2. Terbukti Ini Cara Buat Duit Dengan Blog Paling Berkesan Sepanjang Zaman - JUNAIDYJAIMI.COM
  3. Bagaimana Cara Buat Duit Dengan Affiliate Marketing RM3 Ke RM4 Angka Sebulan - JunaidyJaimi.Com
  4. Bisnes Affiliate Cara Mudah Mulakan Bisnes Tanpa Modal - JunaidyJaimi.Com

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge