6 Tips Usahawan Online Dari Presiden Puim

Presiden PUIM - Gero Azrul
Presiden PUIM - Gero Azrul
Presiden PUIM - Gero Azrul
Presiden PUIM – Gero Azrul

Gero Azrul merupakan founder dan juga pengerusi Persatuan Usahawan Internet Malaysia, yang telah membantu ramai usahawan internet menjana pendapatan secara online. Dalam masa 2 tahun pertama sahaja, beliau telah berjaya membuat jualan sebanyak RM700, OOO untuk syarikat yang dikembangkan oleh beliau.

 

Antara panduan dan produk yang telah dihasilkan oleh PUIM yang benar-benar membantu ramai ahlinya menjana pendapatan secara online ialah video seminar niche x

Video yang memaparkan rakaman seminar yang pernah di anjurkan oleh pihak PUIM mengenai :

  1. Seminar Affiliate
  2. Seminar Blogging
  3. Seminar Pemasaran Email

Antara yang telah berjaya menjana pendapatan secara online melalui panduan ini, Puan Jurina, seorang surirumah (6 orang anak) jana jualan RM3,160 dalam tempoh 7 Hari SAHAJA. 

6 Tips Usahawan Online dari Presiden PUIM

Ini pula 6 tips usahawan online dari Presiden PUIM untuk mereka yang bergiat sebagai usahwan online.

JANGAN TERUSKAN BISNES ONLINE KALAU TAK TAHU BENDA NIE.

“Saya sendiri pun ambil masa nak IMPLEMENT satu persatu”

1. BINA AUTORITI – Bina autoriti tak perlu buat jualan berterusan dalam Facebook. Timbulkan kepercayaan orang dulu. Bagi buku percuma, atau tips percuma yang manfaat pasal topik anda. Ini kerana penting untuk bina hubungan dahulu. Bina hubungan orang suka dulu.

2. KONSISTEN – Anda mesti konsisten dan jangan harap untuk buat hari ini kaya esok. Ini perlu fikiran long term, satu persatu. Jangan malas, kalau malas pun paksa la jugak diri tu buat benda manfaat untuk orang lain.

3. TIMBUL MINAT – Timbul minat orang lain dengan berikan result produk anda, apa anda sedang buat, bagi live update tentang staff anda, ofis anda, barang anda post.

4. BIAR BANTU BETUL-BETUL – Kalau anda menaikkan harga anda sekalipun, katalah ada kata tak mampu, anda boleh lorongkan mereka kepada produk lain atau orang lain bantu mereka.

Kalau tak boleh bantu direct, carikan solusi untuk mereka.

5. HAK PILIH PELANGGAN – jangan ingat pelanggan je boleh pilih anda, anda juga kena piih pelanggan jenis mana anda mahu. Ini kerana gagal kenal pelanggan, akan buat gagal jualan. Tak tahu nak jual pada siapa.

6. FLOW JUALAN KENA LANCAR – ini mesti fokus kepada dari laman web, borang pembayaran dan pengesahan, delivery amat penting. Semua mesti teratur, kena ingat pelanggan dengan kita ialah EXPERIENCE mereka dengan anda.

Kredit : Gero Azrul

216 total views, 4 views today

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge